dilluns, 20 de gener del 2014

Twitter per a escriptors: quan menys és més


Abans de res una confessió: m'agrada moltíssim twitter. M'agrada per la seva immediatesa, per la possibilitat d'interactuar amb els altres i consulto el seu timeline sempre que puc, potser massa i tot. 


Sovint els autors em fan preguntes sobre la utilització de les xarxes socials en general i de twitter en particular. Jo sempre els hi dic el mateix: si no et sents còmode millor no ser-hi. 


Però si has decidit estar a twitter com a autor, promocionar des d'aquesta xarxa la teva obra i contactar amb el teu públic i altres autors, aquí van algunes indicacions que et poden ser d'utilitat. 

  • Si encara no tens compte de twitter i has de crear un compte nou fes-ho millor amb el teu nom. Comença a treballar així en la teva pròpia imatge de marca. 

  • La biografia del perfil és important: deixa clar qui ets per tal que la gent et pugui situar bé. No deixis d'incloure a la descripció l'enllaç amb el teu blog o web.

  • No oblidis posar el teu compte de twitter i corresponent enllaç en qualsevol perfil web: blog, signatura digital, resta de xarxes socials, etc.
  •  Pensa què interessa als lectors dels teus tweets. Estudia el seu perfil (o el perfil ideal de  qui t'agradaria adreçar-te) i sigues empàtic.
  • No només és important el què escrius, també com ho escrius. Utilitza bé el llenguatge, sigues enginyós, escriu tweets que engresquin al lector a obrir el link. Al cap i a la fi, ets escriptor!

  • Escriu tweet de menys de 140 caracters per tal que et puguin citar i afegir un comentari. Els tweets que inclouen un comentari sempre donen més credibilitat que simplement clicar retweet. 


  • Crea twitts amb contingut rellevant. Comparteix blogs que et semblin interessants, convocatòries per a concursos, noves eines pels escriptors, consells. No hi ha res més cansat que un autor a twitter promocionant sense parar el seu llibre com si fos l'única cosa que pot interessar als seus seguidors. Amb el clàssic "yo, mi, me conmigo" només aconseguiràs que et deixin de seguir.
  • Twitter pot ser una font valuosíssima d'informació i d'inspiració. Informació sobre novetats del sector, actes en els quals potser t'interessa participar, idees que fan servir altres autors per promocionar la seva obra, etc.

  • Interactua amb els teus seguidors (sobretot amb ells), amb la gent que t'interessa i amb els companys de professió. Si veus que un altre autor acaba de publicar la seva novel·la no perdis l'oportunitat de felicitar-lo: twitter és una xarxa social, no un monòleg. 

  • Agraeix els retweets, els comentaris, que et segueixin. Això últim ho pots fer a través d'auto DM, amb els que, de pas, pots promocionar la teva pàgina de Facebook,el teu blog o la teva darrera novel·la. 

  • Fes servir hastags. T'ajudaran a donar destacar aquelles paraules que consideris rellevants i ajudaran a localitzar el teu tweet. Sempre que puguis, posa'ls en el mateix text del tweet, així estalvies espai.
  • Repeteix els teus tweets en diferents moments. Si estàs difonen un contingut interessant és molt difícil que arribi a tots els teus seguidors si només el publiques un dilluns a les 11 del matí.
     
  • Per què no recuperar post del passat? Twitter és una eina perfecta per fer-ho. Molts continguts del teu blog poden ser absolutament vigents passat un temps. 

  • Desvirtualitza tant com puguis. Segurament hi haurà molta gent que t'interessi a la teva mateixa ciutat. No deixis d'anar als actes públics que es fan, o simplement proposa una trobada. Això que les xarxes aïllant no és ni molt menys cert. En l'any i mig de vida de LaJ he conegut més gent que als darrers 5 anys, i a la majoria gràcies a twitter.
  • Una darrera indicació: no et deixis segrestar per l'hipnòtic timeline de twitter. Recorda que et cal aquest temps per escriure la teva novel·la. 

Vols saber com fan sevir twitter altres escriptors? En aquest enllaç trobaràs 100 perfils d'escriptors espanyols. Qui saps si algun dia estaràs en un llistat similar!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada