Ens agrada presentar-vos als autors que llegiran a Lectures al Jardí d'un a un, dedicar-lis una entrada al blog per tal que quan vingueu a la lectura ja els coneixeu una mica més, tant a ells com a la novel·la de la qual us llegiran un fragment.
Avui us volem presentar al primer dels tres autors que estaran amb nosaltres el dia 30 d'octubre a les 19h a la sala d'actes de la Biblioteca Bonnemaison: Maria Escalas.
Maria Escalas |
La mallorquina Maria Escalas és músic de professió, i combina la docència amb concerts amb diverses formacions. La seva segona passió és l'escriptura i al 2011 l’editorial CPL va publicar un recull d’articles del seu blog d'opinió, amb el títol Super-vivències quotidianes, actualment està escrivint la seva primera novel·la, de qual ens llegirà un fragment, Abans que el teu record torni cendra. També la podeu seguir a través del seu perfil de Facebook.
El protagonista d' Abans que el teu record torni cendra és en Damià, que a l’any 1898, ha de deixar el seminari per anar a la guerra de Filipines, per eixugar un deute de joc del seu pare. A la guerra moltes de les veritats que ell creia absolutes es tornen relatives: des de la seva idea de pàtria fins a la seva vocació. S'enamorarà i matarà un noi. Els remordiments per ambdues coses, així com el record d’un amic que va morir allà, l'acompanyaran la resta de la seva vida, i condicionaran els seus actes posteriors.
Tornant de la guerra, s'ordenarà capellà i reprendrà el contacte amb en Llorenç, amic d'infància i fill del jugador que va guanyar a son pare, i que és, per tant, la persona a qui ell va substituir a la guerra. En Llorenç ha deixat embarassada una noia del poble i no se’n fa responsable, fins i tot es nega a pagar les despeses de l’enterrament quan la filla mor. Això fa que la confrontació entre en Damià i en Llorenç arribi a un punt insostenible.
L’adveniment de la guerra civil, amb l’esquema de bons i dolents, que en Damià es nega a seguir, capgirarà totes les coses. A poc a poc s’anirà desvetllant els perquès, en un entorn de la Mallorca rural amb tots els personatges i situacions que hi conviuen: La neboda d’en Damià, les monges del poble, l’alcalde republicà, els pagesos humils, els falangistes, el cacic... En aquesta novel·la s’aborden la dificultat de perdonar, el dol pel que no ha pogut ser, les ferides encara obertes que la vida quotidiana no aconsegueix tancar, i la fidelitat als amors perduts.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada